A finommotorika készségének elsajátítása szabadidőnkben is történhet!

Gyermekünk iskolakezdésének időpontja lassan itt van a küszöbön, mi pedig még azt se tudjuk, hogy megfelel-e szellemileg minden követelménynek. Kialakulóban van-e nála diszlexia? Megfelelő-e a memóriája? Hogy áll az artikulációval? Finommotorika rendben van? Nagyon sok kérdés merülhet fel a szülőkben és jogosan, hiszen az óvónőknek az esetek többségében nincs idejük minden egyes óvódás fejlődési útját ugyanolyan odafigyeléssel végigkísérni. Szakértő véleményével lehet csak akkor találkoznak majd a visszahúzódóbb gyermekek szülei, amikor már az iskolaérettséget mérik fel. Ilyenkor sem késtünk még el, hogy behozzuk az esetleges lemaradást, azonban jobb előre gondolkodni. Mi például az iskolakezdés előtti egy évben már elkezdtünk gyakorolni a szabadidőnkben. Nem volt kényszer a pici számára, csupán megértettem vele, hogy egy nap játszótér a szabadban, egy nap játszótér a fejben. Mivel a legjátékosabb és legvidámabb oktató könyvet sikerült megtalálnom, így élveztük a tanulás és fejlődés minden pillanatát.

Mi is ez a kiváló finommotorika fejlesztő könyv?

Szabó Szilvia mesterlogopédus oldalán bukkantam rá a Látogatás a vonalak birodalmába kötetre, mely teljes mértékben elnyerte óvodásom tetszését. Már a címmel és a színes ábrákkal sikerült megragadni a figyelmét, pedig nem egy könnyen elcsábulós gyerek. Az oldal egyébként, ahol megtaláltam ezt a nagyon jó foglalkoztató könyvet a szilvia-logopedia.hu és nagyon hálás vagyok neki. Repült is a könyvjelzők közé, hiszen úgy voltam vele, hogy amennyiben bejön majd a gyerkőcömnek a könyv, akkor jöhet a következő kötet vagy egy másik fajta feladatgyűjtemény is. Minden a tudás és nem győzöm neki elégszer elmondani. Persze fordítunk figyelmet arra is, hogy a kellő mennyiségű szabadidőt és játékidőt megkapja, szeretek egyensúlyt tartani az életében. Azonban ez nem változtat a tényen, hogy egy maximalista anyuka vagyok aki azt szeretné, hogy az ő gyermeke legyen a legügyesebb az iskolában (és az óvodában is).

A feladatgyűjtemény elsődleges célja egyébként a diszlexia prevenció, azonban számos további készséget fejleszt, mint például az íráskészséget is előkészíti. Az óvoda utolsó éve pont megfelelő lehet a könyv elkezdésére, mivel 5-7 éves kor között ajánlja a szakember ez a grafomotoros elemekre épülő iskola-előkészítő, írás-előkészítő, képesség-fejlesztő könyvet. A finommotorikától kezdve a memóriáig mindent érint és egy komplex felkészítő füzetet ad a szülők kezébe. Laikusként nem is örülhetnénk jobban, hiszen sokszor az otthon kitalált feladatok nem hogy nem fejlesztenek, még néha rontanak is a helyzeten.

A gyerkőcöm szerencsére egyszer sem érezte leterhelve magát a tanulások alatt és mindig felüdüléssel csaptunk bele a “napi kalandba”. Megértette, hogy csak akkor fogjuk oldogatni a feladatokat, ha ő is szeretné, hogy ne érezze kényszernek. Nem szeretném, hogy kedvét szegje a tanulás még az iskola előtt, azonban szeretném benne éreztetni azt, hogy a tanulás fontos és érdekes is tud lenni. Csupán a megfelelő könyvre van hozzá szükség, amit szerencsére meg is kaptunk Szabó Szilvia jóvoltából.

Mi a véleményem róla?

Elragadtatásomat eddig sem rejtettem véka alá a finommotorika fejlesztő könyv kapcsán. A legjobb választásunk lehetett, a gyerkőcöm szuperül teljesít és a fejlődése is látványos. Folyamatosan kapja a dicséreteket, még sincs leterhelve vagy elfáradva. Nem kellett külön foglalkozásokra beíratni, így az időnket is hatékonyan tudtuk beosztani és a pénzünk is megmaradt. A lehető legjobb könyvet szereztük be fantasztikus áron, a tartalma pedig minden pénzt megér. Ez a kiváló szakmai tudással és elhivatottsággal összeállított feladatgyűjtemény mindenki számára kiváló partner lesz a tanulásban és fejlesztésben. Az egyre nehezedő feladatok és logikai csavarok pedig megadják majd a gyerkőcöknek azt a sikerélményt, amelyre szükségük lesz ahhoz, hogy végig motiváltak és lelkesek legyenek.