Szabadidőmben infót gyűjtök 6 kw napelem rendszer témakörben

Az utóbbi egy évben kicsit összefolyt a szabadidő és a munka fogalma, legalábbis nálam. Szerintem sok magyarázni való nincs ezen, onnantól kezdve, hogy kizárólag itthonról dolgozok. Szóval előfordul, hogy akár munkaidőben is kicsit szabadidős tevékenységeket végzek. Na persze, nem arra gondolok, hogy elmegyek futni. Egyszerűbb, gép előtt ülős dolgokra, mint mondjuk, hogy kiképzem magam 6 kw napelem rendszer témakörben.

Azt már korábban felmértük itthon, hogy mennyi az éves fogyasztásunk és annak alapján mekkora rendszerre volna szükségünk. Nem légből kapott, hogy 6 kw-os napelem rendszer kellene, hanem már utánaszámoltunk. Az előzetes kalkulációk és jövőbeli bővítések fényében ez az a méret, ami abszolút elegendő a mi háztartásunkba.

Szerencsére találtam egy olyan céget, akiknek a weboldalán van egy csomó konkrét információ az árakkal kapcsolatban. A napelemrendszer.info-n egészen pontosan nem csak a napelem rendszer árak vannak fenn, hanem történetek is a már megvalósult projektekről.

A 6 kw napelem rendszer esetében például ott van Sándor története. Az ő esetükben egy 220 négyzetméteres ingatlan korszerűsítése történt meg a napelemekkel. A négy fős család fogyasztásában igazság szerint semmi kirívó, kiemelkedő nincsen. A jól megszokott kisebb elektronikai berendezések mellett az egyetlen nagyobb fogyasztót a légkondicionáló berendezés jelentette.

Első körben a meglévő fogyasztók energetikai hatékonyságát vették szemügyre. Ez nagyon fontos, hiszen a napelemes rendszer tervezésének szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen teljesítményre van szükség. Az pedig mindenki érdeke, hogy a lehető leghatékonyabb fogyasztású berendezésekre legyenek méretezve a napelemes igények, hiszen összességében ez az, ami drágább, nem pedig egy új hűtő.

Az egyeztetéseket és a tervezést követően sor került a japán berendezések felszerelésére. Azóta pedig szemmel van tartva minden eredmény. Persze ez nem egy olyan befektetés, ami azonnal megtérül. A család 8-10 éven belülre saccolja, hogy visszajön nekik ez az összeg. De addig is, ők is tesznek egy zöldebb jövőért. És ehhez nem kellett semmi más, csak néhány telefon és a 6 kw napelem rendszer telepítése a tetőre.